Перший рік каденції: як депутати Херсонської міської ради виконували свої повноваження у 2021 році?

 

Попри окупацію Херсона, ми в рамках кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" проаналізували роботу депутатів міської ради за перший рік їхньої роботи. Бо окупація - явище тимчасове і нетривке, а виборцям треба контролювати своїх обранців завжди.

Спойлер: в цілому депутати Херсонської міської ради отримали посередні оцінки. На це вплинули як погана доступність інформації про депутатів на сайті ради, так і незрозуміле положення в Статуті щодо річного звітування з дедлайном по квітень. Подробиці далі. 


Оцінка за об’єктивними показниками депутатської діяльності

У VIII-му скликанні Херсонська міська рада оновилась на 78%, лише 12-ть депутатів минулого скликання можна оцінювати в динаміці, порівнюючи з  усередненими результатами минулої каденції: Андрій Дмітрієв, Галина Лугова (фракція «Нам тут жити»), Володимир Сальдо, Ігор Семенчев-старший, Роман Підперигора (позафракційний), Оксана Матусевич, Юрій Кирилов (фракція «Слуга народу»), Антон Хмаро, Олена Мазур, Олексій Заболотний (екс-фракція «Опозиційна платформа - за життя»), Олександр Ложичев (фракція «Європейська солідарність»), Ірина Ценкер, (позафракційні).

У порівнянні з минулою каденцію, лише один депутат підвищив свою оцінку – секретар міської ради Галина Лугова (фракція «Нам тут жити»). Без змін оцінка залишилась у двох депутатів: одного депутата з фракції «Нам тут жити» (Андрій Дмитрієв), один депутат від екс-фракціі «Блок Сальдо» (Ігор Семенчев-старший). Дев’ять депутатів погіршили свою оцінку, в тому числі й радикально: Володимир Сальдо, Олександр Ложичев, Роман Підперигора, Оксана Матусевич, Юрій Кирилов, Олена Мазур, Олексій Заболотний, Ірина Ценкер, Антон Хмаро. 

Інших 42 депутати були оцінені «з чистого листа». Максимальну оцінку в 5 балів не отримав жоден депутат VIII-го скликання; також, немає очевидних лідерів. Оцінку в 4 бали отримали 11 депутатів: Алла Малицька, Павло Манченко, Андрій Калита, Андрій Ткаченко, Віталій Бєлобров, Іван Бебко (фракція «Нам тут жити»), Ігор Осауленко, Оксана Погомій (фракція «Європейська солідарність»), Ігор Семенчев-молодший, Олексій Петров (екс-фракція «Блок Сальдо»), Ольга Виноградова (позафракційна). 

Найгіршу оцінку отримали 3 депутати з екс-фракції «Опозиційна платформа – за життя» - Михайло Опанащенко (1 бал), Антон Хмаро (1 бал), Костянтин Сивак (1 бал). 

Основні тенденції за критеріями відкритості та прозорість
Основні проблеми із доступністю інформації про депутатів міськрада VIII-го скликання мають своє продовження, але за нових обставин. Сподівання щодо адекватного наповнення депутатських профайлів на оновленому сайті не виправдались. З одного боку, відділ забезпечення депутатської діяльності міської ради публікує детальну інформацію щодо депутатських прийомів (за поданням депутатів) – час, місце, контакти, помічники тощо. Однак, замість біографічних відомостей щодо місця роботи, освіти тощо на ресурсі публікується не дуже необхідна для пересічного громадянина інформація як щодо суб’єкта висування. 

Проблема у доступності цієї інформації має як мінімум не одну сторону. Винні як безініціативні депутати ради, так і диктат відділу забезпечення депутатської діяльності з адміністраторами оновленого ресурсу. При певному тиску депутатів, на сайті міської ради публікуються біографії (Іван Бебко, Костянтин Кириченко). До прикладу пасивності можна віднести факт відсутності будь-якої інформації в профайлах 4 депутатів: Євгенія Бєла (фракція «Слуга народу»), Михайло Опанащенко, Антон Хмаро (позафракційний, екс-фракція «Опозиційна платформа - за життя»), Ірина Ценкер (позафракційна). Єдине, що в наявності на цих сторінках – фотокартка та контактний e-mail. 

Щодо депутатських прийомів у депутатів VIII скликання, ситуація трохи інша. Сама крива депутатських прийомів, не зважаючи на персональне оновлення складу ради, знаходиться майже на рівні минулого скликання. За фактом моніторингових візитів було встановлено, що 32 депутати Херсонської міської ради прийом здійснюють, проте він не завжди особистий – в 9 випадках прийом вели помічники.

В порівнянні з минулим скликанням, дуже позитивним є якісне зростання за показником двосторонньої комунікації з виборцями. Депутати VIII-го скликання гарно комунікують з виборцями в соціальних мережах. Не вдалось встановити наявність сторінки у соціальній мережі Facebook лише для однієї депутатки Херсонської міської ради – Олени Бреславець (екс-фракція «Опозиційна платформа – За життя»). Також, без додавання у друзі / підписки неможливо переглянути зміст сторінки лише одного депутата – Антона Хмаро (фракція «Опозиційна платформа – За життя»). А коментувати без додавання у друзі / підписки неможливо для двох депутатів міської ради: Івана Глухова (фракція «Європейська солідарність») та Антона Хмаро (фракція «Опозиційна платформа – За життя»). Окрім того, в депутатських профайлах на сайті міської ради є як мінімум контактні mailto, а як максимум – кілька телефонних номерів: як власних, так і помічників. 

Основні тенденції за критеріями доброчесності 
Від моменту складення присяги, депутати Херсонської міської ради VIII скликання провели 18 сесій. Номерними з них є трохи більше половини - 10 пленарних засідань, інші – позачергові. У середньому присутніми на них були 85% депутатського корпусу. Найбільша кількість депутатів зафіксована на першій, установчій сесії 27 листопада 2020 року. 12 депутатів ради відвідали кожне пленарне засідання. Половину пленарних засідань пропустила 1 депутатка міської ради: Оксана Пастух (фракція «Європейська Солідарність»). Менше 40% пленарних засідань відвідав 1 депутат від екс-фракції «Опозиційна платформа – За життя» - Михайло Опанащенко. Він також єдиний, хто відвідав не більше 10% засідань своєї постійної комісії.

Великим кроком назад в діяльності Херсонської міської ради є відключення опції публікації кількості та тематики депутатських звернень. Дана опція була відключена на попередньому ресурсі міської ради, й так і не запущена на оновленому сайті. Відтепер кількість звернень та їх тематика знову залишаються невідомою. Також, нажаль, не була впроваджена практика публікації декларацій на сайті міської ради. Під час нової каденції, офіційний сайт Херсонської міської ради було оновлено, однак, декларації обранців в депутатських профайлах не додали. Також, депутатські декларації відсутні на сайті міської ради взагалі. Головною тезою депутатського корпусу щодо відмови у розширенні бібліографічних відомостей про депутатів в профайлах було саме наявність цих даних в деклараціях та в відомостях ТВК. Проте, відомості з виборчого процесу не є повними (повні біографії не для загального ознайомлення, отримати відомості можна лише за запитом), а самі декларації на сайті ради - відсутні. 

Підпала під зміни стратегія міської влади щодо розгляду спірних питань. Основні резонансні питання та скандали коло них точились навколо виконавчого комітету міської ради. Сесійні ж питання, що викликали громадський резонанс, міський голова знімає з порядку денного пленарних засідань (наприклад, питання приватизації виставкової зали в центрі міста).  

А ось практику регулярного оприлюднення заяв щодо наявності конфліктів інтересу в чинній каденції продовжено. Протягом року, 29 депутатів Херсонської міської ради на пленарному засіданні повідомили про конфлікт інтересів та не брали участь у розгляді питання 29 депутатів.

Основні тенденції за критеріями підзвітності 
Головною тенденцією у звітуванні для депутатів Херсонської міської ради VIII-го скликання стало заміщення персональних звітів партійними конференціями. Здебільшого, в рамках таких заходів один представник політичної сили представляв інтереси своїх колег, що суперечить чинному законодавству. Де-факто, за вимогами закону звітує лише один обранець, інші присутні фіксуються як ті, хто звіт не проводили. Не зафіксовано річні звіти у 27 депутатів (50% міської ради): 5 депутатів від фракції «Нам тут жити», 1 депутат від фракції «Європейська солідарність», 9 депутатів від фракції «Слуга народу», 11 депутатів від екс-фракції «Опозиційна платформа - за життя» та 1 позафракційний депутат. 

На відміну від минулих каденцій, 76% не оприлюднили тексти звітів. Цікавим є те, що серед депутатів, які оприлюднили текст звіту, є депутати що звіт не проводили: Вадим Даник, Юрій Попутько, Сергій Харченко (фракція «Слуга народу»), Альона Ротова (екс-фракція «Опозиційна платформа - за життя»). Це пов’язано з колективним форматом звітування партійних осередків «Опозиційної платформи - за життя» та «Слуг народу». На заході «Опозиційної платформи - за життя» звітував за всіх депутат обласної ради від партії. На заході «Слуг народу» звітувала депутатка міської ради Євгенія Бєла, також представляючи всю фракцію міської ради (і себе окремо). 

Причини таких показників можна пов’язати з проблемами загальнопартійної дисципліни (приклад, депутати екс-фракції «Опозиційна платформа – за життя» та «Слуг народу»), а також контраверсійним положенням нового Статуту міста за яким крайній термін звітування – квітень наступного року (Звітування депутатів міської ради перед територіальною громадою відбувається відповідно до статті 47 Статуту Херсонської міської територіальної громади, затвердженого рішенням міської ради від 03.09.2021 № 463).

Детальніше зі звітом про виконання депутатами Херсонської міської ради своїх повноважень впродовж першого року можна ознайомитись за посиланням
Детальніше із рекомендаціями для депутатів Херсонської міської щодо виконання своїх депутатських повноважень можна ознайомитись за посиланням

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» за посиланням
За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
На вебплатформі Атестація депутатів місцевих рад
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 

 

За постійними оновленнями роботи "ПЦПСД" можна слідкувати за посиланням:

На веб-платформі www.pcpsd.org.ua

В соціальній мережі www.facebook.com/pcpsd.org.ua

 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проєкт «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи