В Брилівці запланували діяльність по подоланню конфліктів


8 серпня експерти Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень провели першу зустріч в рамках проекту «Залучення мешканців об’єднаних громад до реалізації реформ, шлях до розв’язання конфліктів», який був підтриманий  Міжнародним фондом «Відродження». Зустріс відбулася в Брилівці, яка зараз входить до Виноградівської об’єднаної громади.

Олександр Мошнягул та Володимир Молчанов презентували перед активом селища завдання нового проекту. Цей проект направлений на діагностику та профілактику внутрішніх конфліктах в об’єднаних громадах.

«Наявність конфліктогенних ситуацій та суперечностей є природнім для більшості новоутворених ОТГ в Україні – розповідає керівник Причорноморського центру Олександр Мошнягул. - . Новостворені громади зіштовхуються з низкою неочікуваних проблем та сутичок, причини яких, іноді, передаються громадам «у спадок» від колишніх рад. Важливо розуміти, що подібні зіткнення потребують трансформування до діалогу, чому сприяє бажання мешканців громад до розрішення конфліктів у правовому полі».
Лейтмотивом пілотної зустрічі активістів громади та представників Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень у Брилівці стало саме розмова про те, як виявляти та нейтралізувати конфлікти в громадах.
 
Володимир Молчанов розповів, що Центр планує у роботі над конфліктами провести  три етапи. На першому етапі буде проведено дослідження з виявлення конфліктогенних  ситуацій. Далі - проведено навчання групи активістів основам конфліктології та медіації. Й навчання локальних «пара-медіаторів» для розв’язання одного з виявлених конфліктів.
 
Олександр Мошнягул прокоментував аналітичну діяльність, яку запланували його спеціалісти. 
Це - збір та обробка інформації передбачають проведення фокусованих групових обговорень з представниками різноманітних верст в усіх ключових населених пунктах громад та подальший аналіз НПА громади у розрізі відповідності отриманим проблемам. В свою чергу отримані результати -  конфлікти та точки напруження, -  будуть розглянуті з керівництвом громади та лідерами громадської думки. 
 
Природнім є проведення навчання після отримання точок напруження у громаді. Як зауважили експерти центру, група навчання матиме змогу працювати з реальними для них кейсами, та перспективою вирішити як мінімум один з них. Майбутніх пара-медіаторів громади чекає інтенсивний курс з основ конфліктології, медіації та, зокрема, використання інструментів місцевої демократії (здебільшого парсипативної складової). У вигляді імпровізованого екзамену буде впровадження найбільш актуального методу щодо вирішення обраної конфліктогенної ситуації.
 
Протягом дії проекту, буде відбуватися активне коуч-супроводження діяльності ініціативної групи. Підтримка пара-медіаторів не закінчіться терміном дії проекту, так як сподівається керівник Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Олександр Мошнягул,  плідна подальша співпраця с групою продовжиться й у вирішенні інших конфліктів громади.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у  межах проекту «Залучення мешканців об’єднаних громад до реалізації реформ, шлях до розв’язання конфліктів». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається  з позицією Міжнародного фонду  «Відродження»

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи