Настільна книга депутатів „Магдебурзьке право” знайшла свого читача

Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень у партнерстві з ХОО КВУ реалізує проект «Влада та громада: від протистояння до співпраці», в рамках якого проводиться робота з жителями сільських громад та депутатами сільських рад, що пов‘язана з вихованням як виборчої, так і депутатської культури. 

Вона направлена на усвідомлення взаємної відповідальності виборців та обранців, пересічних громадян та їх депутатів, а це означає і прийняття на себе почуття взаємної провини: в бездіяльності депутатів винна байдужість та пасивність виборців, відсутність з їхнього боку вимог та звернень. А в тяжкому житті громадян є депутатська провина через їхню не активність, бездіяльність та зневіру в своїх можливостях .
З вересня по грудень відбулись дванадцять просвітницьких семінарів-тренінгів в чотирьох районах Херсонської області: Скадовському, Голопристанському, Цюрцупинському та Каховському для депутатів та виборців як цих районних центрів, так і багатьох сіл. Під час навчання була презентована книга Олега Лиховида «Магдебурзьке право: настільна книга депутата», розглянуті питання самоврядування та форм зворотного зв’язку влади та громади, наданий «інструментарій» місцевого розвитку. 
Під час проведення заходів ми виявили різноманітні життєві ситуації, з якими стикаються активісти сільських громад. Значна кількість положень титульних законів про місцеве самоврядування та статус депутатів місцевих рад не виконуються й, несподівано, взагалі сприймаються вороже депутатами сільських рад. 
Форми взаємодії депутатів та виборців нерозвинені в більшості сіл. Рівень взаємодії залежить від заможності сіл та рівня політичного протистояння. Чим в селі вище рівень протистояння, тим зберігається тенденція до розвитку форм безпосереднього самоврядування. В жодному з сіл не відбувається щомісячний прийом виборців (лише стихійні спілкування „в окрузі”), немає регулярних звітувань депутатів перед виборцями, в деяких селах ми зіткнулися навіть із проблемами у проведення сесій сільських рад. Як нам говорили під час неофіційного спілкування, депутати на сесії не ходять, їх тільки вписують у протокол, як „мертві душі” Чичикова. Депутати в багатьох селах не мають відчуття сили територіальної громади. Розчарування, зневірене у власних силах, патерналістські настрої по відношенню до районної ради. Але, якщо село знаходиться на вигідних комутаційних сполученнях, сільські ради активно намагаються відстоювати інтереси громад. 
Відсутні статути територіальних громад. Представники сільських громад не знають навіщо їм потрібні інструменти управління ресурсами своїх громад. В усіх без виключення селах загострюються земельні питання. Верхівки сіл беруть активну участь у перерозподіли земель несільськогосподарського призначення. У висловлюваннях сільських депутатів відчувається повна зневіра та безвихідь. Але не модна опускати руки. Експерти Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД) у партнерстві з ХОО Комітету виборців України вважають за необхідно провести дослідження проблем сільського місцевого самоврядування з метою вироблення законодавчих ініціатив щодо вдосконалення законодавства про місцеве самоврядування і передати ці пропозиції до законодавчого органу. Також необхідно організовувати систематичне навчання сільських депутатів з різних питань місцевого самоврядування на базі постійно діючого ресурсного центру, це повинна бути серія інтерактивних семінарів – тренінгів, які б розглядали базові питання роботи депутата (статус, права, обов’язки), бюджетний процес, механізми взаємодії влади і громади та ін. 
До участі у цих семінарах необхідно також залучати і сільських активістів, щоб на навчальному етапі налагодити конструктивний взаємозв’язок між депутатами і громадянами. Плани цих семінарів будувати на основі означеного вище дослідження проблем сільського місцевого самоврядування. Для полегшення роботи сільських депутатів треба випустити ще один наклад книги «Магдебурське право» для більш широкого розповсюдження в інших районах Херсонської області. 
Робота проводиться в межах проекту „Влада і громада: від протистояння до співпраці”, що виконується Причорноморським центром політичних та соціальних досліджень, та проекту “Розвиток громадянського суспільства в Україні”, який здійснюється Всеукраїнською громадською організацією „Комітет виборців України” та Координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії
Дементій Білий

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи